18.08.2022
“BU NÜFUSA HİÇBİR ŞEY YETMİYOR”
Gaziantep’in 2 milyonu aşan nüfusuna ek olarak 700 bin Suriyeliyi de barındırdığına dikkat çeken CHP İl Başkanı Neşet Uçar, “ Barınacak ev bulunamıyor. Sağlık hizmetlerine Gaziantepli ulaşamıyor. Eğitim sorunu devam ediyor. Kamu kuruluşları bu kadar nüfusa hizmet vermeye çalışıyor. Ancak sorunlar dağ gibi yığılıyor. Gelin Gaziantep’i birlikte kurtaralım.” dedi.
Partiler seçim çalışmalarına başlayıp, yavaş yavaş sahaya inerken, gazeteniz Ekspres de siyasi partilerin çalışmalarını mercek altına aldı. Siyasi partilerin çalışmaları ve Gaziantep’in sorunları üzerine yaptığımız söyleşilerin ilkinde konuğumuz CHP İl Başkanı M. Neşet Uçar oldu.
SAHA ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK
Gaziantep’te saha çalışmalarına başladıklarını belirten Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep İl Başkanı Mehmet Neşet Uçar, “Biz göreve geldiğimiz ilk andan itibaren Gaziantep’te seçim çalışmalarına başladık. Gaziantep’in gündemini ilgilendiren sorunlarını dile getiren saha çalışmalarımıza hız verdik. İlçe başkanlarımız ilçe yönetimlerimiz, il yönetimlerimiz kurduğumuz komisyon ile saha çalışmalarımıza devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.
“GAZİANTEP SORUNLARLA BOĞUŞUYOR”
Saha çalışmalarında Gaziantep’in yaşadığı sorunları bir kez de vatandaştan dinlediklerini belirten Uçar “Gaziantep’in çok önemli konut sorunu var. İnsanlar barınamıyorlar, barınacak ev bulamıyorlar. Bu başta öğrenciler olmak üzere memuruna, işçisine, esnafına kadar çok ciddi şekilde herkesi etkiliyor. Bugün Gaziantep’te en beğenmediğiniz konutun kirası 2 bin liradan aşağı değil. 2 bin lira ile 6 bin lira arasında değişen konut fiyatları var.
Gaziantep’in en önemli sorunlarından bir tanesi de sığınmacılar sorunu. Aslında diğer sorunların da önemli bir etkeni sığınmacı nüfusun fazlalığı. Gaziantep’teki esnafından tutun da mahallede oturan mahalle sakinlerine kadar, sanayicisi, iş adamına kadar herkes bu sorunu en önemli sorun olarak dile getiriyor. Devletin kayıtlarına göre 400-500 bin Suriyeli yaşıyor. Bizim tahminlerimize göre 700 bin civarında Suriyeli yaşıyor. Şimdi bu kadar Suriyeli sığınmacıyı şehrimize kabul ettiğimizde o kadar konut yapılabildi mi? Okul ihtiyacı ona göre giderilebildi mi? Sağlığa ulaşmalarını nasıl sağladılar? Bu hizmetlerin hiçbiri 700 bin göçmen Suriyelilere göre ayarlanamadı. Gaziantep in nüfusunu 2 milyon – 2 milyon 100 olarak tahmin edersek, yaklaşık olarak üçte birinden fazlasını da Suriyeliler ile paylaşmaya çalışıyor. Dolayısıyla kamu kuruluşları bu kadar nüfusa hizmet vermeye çalışıyor. Ve yetişemiyorlar.
Hastanelere gittiğimizde görüyoruz insanlar randevu alamıyorlar. Sağlık hizmetlerine Gaziantepli yeterince ulaşamıyor. Randevu alan insan tomografi çektiremiyor, tahlil yaptıramıyor, aylarca sıraya atılıyor. Sağlıkta aylarca sıraya atıldığı dünyanın hangi ülkesinde görülmüş? Tüm kamu hastanelerinde aynı. Sosyal medya paylaşımlarında zaten görebiliyoruz” dedi.
70 KİŞİLİK BİR SINIFTA NE KADAR YETERLİ EĞİTİM ALINABİLİR?
Eğitim sıkıntısına ayrı bir parantez açan Uçar, “Eğitim sorununa gelince, gelir seviyesi iyi bölgeler hariç diğer bölgelerde 60 – 70 kişilik sınıflarda karma eğitim görülüyor. Yani hem Suriyeli çocuklar hem de Türk çocuklar. Bu durumda Suriyeli çocuklara entegrasyonunu sağlamak zorundayız. Türk Milli Eğitim sistemine entegrasyonuna sağlamak zorundayız. Hem de yeterli eğitim vermek zorundayız. Bu arada kendi çocuklarımızın eğitimini de aksatmamalıyız. Bunu yapabiliyor muyuz? Tabii ki hayır. 70 kişilik bir sınıfta ne kadar yeterli eğitim alınabilir.” Şeklinde konuştu.
ESNAFIMIZ CİDDİ SIKINTILAR YAŞIYOR
Esnafın sıkıntılarına da değinen Uçar, “Sığınmacıların belli bölgelerde kümeleşmeleri var. Şimdi valilik belli yerlerde yerleşmeyi ikametgâh almayı sınırladı. Burada bizim esnafımız ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bu sıkıntıların en önemlisi Suriyeli arkadaşlarımız kendi vatandaşlarından alışveriş yapıyorlar. Bundan dolayı bizim esnafımızın işi çok daha kötüye gidiyor. Yakın zaman da küçük esnafta iflaslar yaşanacak. İş yeri kapatma esnaf sanatkârlar odalar birliğinde çok ciddi kapanmalar var.
Gaziantep’teki esnafın kira sorunu çok büyük. Çok ciddi rakamlarda kira artışları var. Bunun dışında tabi ülkenin gündemi olan elektrik ve doğalgaza ulaşabiliyoruz. Ama gelen faturaları geçen seneye kıyaslarsak 3-4 misli gelen faturaları insanlar ödeyemiyorlar. Esas sorunu Kasım-Aralık ayında doğalgaz faturalarında göreceğiz.
2021’in Aralık ayında asgari ücret yükseltildi. 2 bin 825 liraydı 4 bin 250 liraya çıkartıldı idare eder diye düşündük. Ama 2 ay sonra yapılan zam tamamen eridi. 7 ayda asgari ücretin tekrar gözden geçirilmesi gerekti. 5 bin 500 liraya çıkartıldı, yaklaşık yüzde 30 civarında zam yapıldı. Ama bu enflasyonu ve hayat pahalılığını karşılamıyor. Yakın zamanda hükümetin açıkladığı tarım kredi kooperatifleri de yüzde 30 fiyatları indirdik diye açıklama yapıldı. Ben dün milletvekilimiz ile birlikte gezdim. Bazı ürünlerde yüzde 10 bazı ürünlerde hiç indirim yok. Gaziantep’te 3 tane tarım kredi kooperatifi var. 2 buçuk milyonluk nüfusta Suriyelileri de katarsak bu insanlar buralara nasıl yetişecek” ifadelerinde bulundu.
GELİN GAZİANTEP’İ BERABER KURTARALIM
Parti olarak sorunlara vakıf olduklarını belirten Uçar, “Biz seçimlere her zaman hazırız. Seçimin iki yolu var; Ya sayın cumhurbaşkanı seçime götürme kararı alacak veya meclis erken seçim kararı alacak. Erken seçim kararı alındığında 90 günlük bir süre var. İklim şartları da hesap edildiğinde Aralık ayına geliyor. Zaten şimdi öyle bir adım atıldığını görmüyoruz iktidar partisinden. Tahminlerimiz 2023 senesinin baharında yapılır diye düşünüyoruz. Biz Gaziantep’i kurtarmaya talibiz ‘gelin Gaziantep’i beraber kurtaralım’ diyoruz” dedi.
EĞİTİM ALMAYAN SANDIĞA OTURMAYACAK
Seçim gününe yönelik çalışmalara da değinen Uçar, “Geçmiş dönemlerdeki strateji ile şimdiki stratejimiz farklı. Biz şuan Gaziantep’te sandık görevlilerini hazırlıyoruz. Sandık görevlilerimiz yüzde 70-80 civarında hazır. Bunu çapraz kontrol ile kontrol ediyoruz. İlçe başkanlarımız mahallelerden aldıkları sandık sorumlularını sisteme giriyorlar. Sistemde parti okulu eğitmenlerimiz tek tek ayırıyor. Bizim yaklaşık 200 kişiden oluşan hukuk komisyonumuz var. Hedefimiz hukuk komisyonunda her okula bir tane avukat tayin edebilmek. Sandık görevlilerini belirledikten sonra mahalle görevlileri, okul görevlileri bunların hepsine mutlaka eğitim vereceğiz. Eğitim almayan sandığa oturmayacak.” dedi.
04.02.2023
04.02.2023
30.01.2023
28.01.2023
26.01.2023
23.01.2023
20.01.2023