CHP Gaziantep Sağlık Komisyonundan Hayati Sorular

28.12.2022

Sağlık Bakanlığı tarafından Aile hekimliği aracılığıyla erişkinlere ve gebelere uygulanan “Tetadif” isimli tetanoz aşısının üretim tesisi Türk İlaç ve Serum Sanayi A.Ş’nin ruhsatının 14 Kasım 2022 tarihinde iptal edilerek TİTCK’ in önerisi doğrultusunda bu aşının toplatılması gerekirken, 28 Kasım 2022 tarihinde ilgili kurumlara ellerinde bulunan adı geçen tetanoz aşısının, son kullanım tarihi dolmuş olanlarına dair miad uzatmaya ilişkin talimat göndermesi ve aşının kullanılmaya devam etmesine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep İl Sağlık Komisyonu’ndan sert tepki geldi.

CHP Gaziantep İl Sağlık Komisyonu Başkanı Dr. Ramazan Sürücü, aşının ilk andan itibaren piyasadan toplatılması yerine ilgili yerlere talimat verilerek kullanımının devam etmesinin halk sağlığı ile oynamak olduğunu belirtti.

Halkın sağlığının bu ve benzer uygulamalarla ciddi şekilde tehlikeye atıldığını üretim ruhsatı iptal edilen bir firmanın ürettiği aşının insanlara enjekte edilmesinin hiçbir mantığa uymadığını ifade eden Sürücü,” 14 Kasım’da Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca ( TİTCK) aşının satışına blokaj konulması ve firmanın tesisindeki tüm faaliyetleri resmi olarak durdurulmuş olmasına rağmen, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü hangi saiklerle bu aşıları acilen toplatmak yerine kullanılmasına müsaade etmiştir?

İlk anda uygulaması durdurulup, olası olumsuz etkilere maruz kalacak kişi sayısını azaltmak mümkünken, toplatma kararı neden bu kadar geciktirilmiştir?

14 Kasım 2022 TİTCK tarafından toplatılmasına karar verilen bu aşı 23 Aralık 2022 tarihine kadar ilimizde kaç erişkine ve kaç gebeye yapılmıştır?” diye sordu

CHP Gaziantep İl Sağlık Komisyonu Başkanı Dr. Ramazan Sürücü yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Sağlık Bakanlığı tarafından Aile hekimliği aracılığıyla uygulanmakta olan ve 22. 12. 2022 tarihinde toplatılan “Tetadif” isimli ürün, erişkinlere ve gebelere uygulanan tetanoz aşısıdır ve teknoloji transferi desteği sağlanarak Türkiye’de yerli bir firma (Türk İlaç ve Serum Sanayi A.Ş) tarafınca üretilmeye başlanmış ilk aşıdır.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından 09. 11. 2022 tarihinde ‘’Tetadif’’ isimli tetanoz aşısına ilişkin satış blokajı uygulanmış ve 14. 11. 2022 tarihinde Türk İlaç ve Serum Sanayi A.Ş’nin üretim tesisinin ruhsatı iptal edilerek tüm üretim faaliyetleri durdurulmasına rağmen Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, TİTCK’ in önerisi doğrultusunda bu aşıyı toplatması gerekirken  28. 11. 2022 tarihinde ilgili kurumlara ellerinde bulunan adı geçen tetanoz aşısının, son kullanım tarihi dolmuş olanlarına dair miad uzatmaya ilişkin talimat göndermiş ve aşı kullanılmaya devam edilmiştir.

Ancak 22.12.2022 tarihi gece yarısı adı geçen tetanoz aşısının halihazırda firma tarafından üretimi ve/veya dağıtımı yapılmış tüm serileri geri toplatılmaya başlanmıştır. Olayın basına yansıması sonrası Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nce bir açıklama yapılmıştır.

Bütün bu bilgiler ışığında; CHP Gaziantep İl sağlık Komisyonu olarak ifade etmek isteriz ki;

Toplum sağlığını ilgilendiren, bu kadar önemli ve ciddi bir meselede; Sağlık Bakanlığı’ nın yapmış olduğu açıklama; bilimsellikten uzak, her cümlesi çelişkili, tutarsız, sorguya muhtaç, çok muğlak, sorumluluk duygusundan, inandırıcılıktan yoksun, özgüvensiz ve toplumsal endişeyi gidermekten uzak ve de olayı geçiştirme gayreti kokan bir açıklamadan öte birşey değildir.

Çünkü daha öncesinde de adı geçen Firmanın üretim tesisinin TİTCK tarafından yapılan denetimi neticesinde 30.10.2022 tarihinde Hep B-Türk Pediatrik adlı Hepatit B aşısının bazı serilerine 2. Sınıf B seviyesinde geri çekme işlemi uygulanmıştır.

 Bu bize Sağlık Bakanlığı’ nın Covid 19 Pandemi sürecinde uzunca bir süre yapmış olduğu gibi gerçekleri toplumdan saklamakla ilgili tavrını hatırlatmakta ve bu noktada konuyla ilgili haklı endişelerimizi arttırmaktadır. Bu nedenle kamuoyu önünde soruyoruz!

1. Sağlık Bakanlığının açıklamasındaki, TİTCK inceleme komisyonunun aşıyla ilgili geri çekme kararı vermesine neden olan ‘‘Son denetim esnasında eksiklik görülen bazı süreçler’’ den kasıt nedir? Bu açıklama aşının neden toplandığıyla ilgili sorulabilecek hiçbir soruya açıklık getirmemektedir.

2. Aile hekimliklerine dağıtılmış ve son kullanma tarihi dolmuş, eski üretilmiş aşılara hangi bilimsel dayanaklar ve gerekçelerle Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nce son kullanma tarihi uzatımı kararı verilmiştir?

3. 14 Kasım’da Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca ( TİTCK) aşının satışına blokaj konulması ve firmanın tesisindeki tüm faaliyetleri resmi olarak durdurulmuş olmasına rağmen, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü hangi saiklerle bu aşıları acilen toplatmak yerine kullanılmasına müsaade etmiştir?

4. İlk anda uygulaması durdurulup, olası olumsuz etkilere maruz kalacak kişi sayısını azaltmak mümkünken, toplatma kararı neden bu kadar geciktirilmiştir?

5. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ( TİTCK) ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü arasındaki birbirine zıt ve farklı uygulamaların sebebi nedir?

6. 14 Kasım 2022 TİTCK tarafından toplatılmasına karar verilen bu aşı 23 Aralık 2022 tarihine kadar ilimizde kaç erişkine ve kaç gebeye yapılmıştır?

7. Aşının toplatılmasına gerekçe olan durumun gebeler ve bebeklerin sağlığı üzerine kısa ve uzun dönemde olumsuz bir etkisi var mıdır?

8. 30 Ekim 2022 tarihinde TİTCK tarafından aynı firmanın Hep B-Turk Pediatrik adlı aşısıyla ilgili 2. Sınıf B seviyesinde geri çekme (nihai kullanıcıya ürünü sağlayan tüm yerlere) kararına kadar geçen sürede; Hepatit B aşısı ilimizde kaç çocuğa uygulanmıştır?

9. Geri çekilme kararına sebep olan durumun, çocukların sağlığı üzerine kısa ve uzun dönemde olumsuz bir etkisi var mıdır?

10. Bu aşıların koruyucu etkisi var mıdır? Aşılanmış kişilerin yeniden aşılanmaları gerekli midir?

11. Tüm faaliyetleri durdurulan firmanın halihazırda kullanılmakta olan başka aşıları var mıdır?

12. Sağlık Bakanlığı’nın bahsi geçen gerek çocuklara uygulanan Hepatit B aşısı, gerekse erişkinlere ve gebelere uygulanan tetanoz aşısının kısa ve uzun dönemde olası olumsuz etkilerinin, bağımsız bilimsel bir kurulca araştırılması için bir girişimi var mıdır?

13. Sağlık Bakanlığı’nın SABİM, CİMER vb kanallar aracılığıyla bir çoğu çok ama çok gereksiz şikayetler üzerine Hekimlerden ve sağlık çalışanlarından anında savunma isteyip, soruşturma açtığı gerçeğinden hareketle; aşıyla ilgili süreçlerde sorumluluğu olan kurum, kuruluş ve görevliler hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır?

14. Toplatılmasına gerekçe olan durum ve olası istenmeyen etkilerle ilgili sağlık çalışanlarını ve kamuoyunu bilgilendirmeyi düşünüyor musunuz? Yoksa her zaman ki gibi toplumu ve sağlık çalışanlarını yok sayarak, sorumluluk almaktan kaçınacak mısınız?

15. Bu aşıların uygulanmış olduğu kişilere olası zararlarla ilgili bir sağlık taraması, tetkik ve/veya tedavi gerekli midir?

16. Bütün bu sorumsuzluğun, özensizliğin olası yıkıcı sonuçlarıyla ilgili olarak sorumluluk alıp, ben bu işi hakkıyla yapamıyorum deyip, istifa edecek birileri olacak mıdır? Eğer yoksa biz size istifa kavramını hatırlatmak isteriz.

Sağlık Bakanlığı’ndan ve Gaziantep Sağlık Müdürlüğü’nden toplum sağlığını etkilemesi olası böyle bir durumda, toplumda oluşan endişeleri gidermek amacıyla toplum adına sorduğumuz sorulara bilimsel zeminde acilen cevap bekliyoruz.

Yaşanan bu olay, bağışıklama hizmetleri sayesinde elde edilen kazanımların kaybedilmemesi, geliştirilebilmesi ve daha da iyileştirilmesi için aşıların ülkemizde geçmişte de olduğu gibi kamu eliyle üretilmesinin önemini bir kez daha göstermiştir.

Buradan iktidarı uyarıyoruz! Yarattığınız ekonomik kriz nedeniyle geçim derdine düşmüş halkımız yalnız değildir. Herkes tarafından bilinmelidir ki; bu sorularımıza cevap alana kadar susmayacağız! Her platformda sürecin takipçisi olacağız! Halkın sağlığını yok saymanıza izin vermeyeceğiz!”